Klemczaka 11, 63-700 Krotoszyn
+48 (62) 725 32 09
centnas@centnas.pl
Biuro: Pn-Pt: 7:00-15:00
Centrum ogrodnicze: Pn-Pt: 7-18, Sb: 7-12
Producent mieszanek poplonowych

Zakładanie i pielęgnacja trawnika

WYBÓR MIESZANKI
Przed rozpoczęciem prac wybieramy odpowiednią mieszankę nasion.

OCZYSZCZAMY TEREN POD TRAWNIK
Usuwamy wszystkie kamienie, gruz, śmieci, chwasty, gałęzie, liście i korzenie po wyciętych roślinach. Pozostałości te mogą bowiem utrudniać wzrost traw, mogą też być źródłem chorób szpecących trawnik.

PRZEKOPUJEMY ZIEMIĘ POD TRAWNIK
Przekopujemy ją na głębokość szpadla, dokładnie odwracając. Usuwamy kamienie i chwasty, które zostały w ziemi. Jeżeli ziemia jest mało urodzajna – piaszczysta lub bardzo ciężka – gliniasta, to przed przekopaniem warto rozłożyć na powierzchni 10-centymetrową warstwę kompostu i – przekopując – wymieszać go z ziemią. Zależnie od rodzaju gleby, można dodać ziemię organiczną lub piasek i wszystko razem zmieszać. Te czynności najłatwiej wykonać glebogryzarką, którą jednocześnie spulchniamy i mieszamy podłoże. Usuwamy większe kamienie, które pojawią się w wyniku mechanicznych prac agrotechnicznych glebogryzarką, wyrównujemy powierzchnię poprzez plantowanie i wałujemy ciężkim wałem w celu uzyskania równej powierzchni.

SPRAWDZAMY RODZAJ GLEBY I POPRAWIAMY JEJ JAKOŚĆ
Najlepszą wierzchnią warstwą pod trawnik jest dobrze przepuszczalna gleba piaszczysto-gliniasta o grubości 20-30 cm, pod którą znajduje się dobrze przepuszczalne podglebie. Jeśli ziemia jest gliniasta – najlepiej dodać żwir frakcjonowany o uziarnieniu 0-4 mm, by poprawić warunki powietrzno-wodne w glebie i umożliwić korzeniom swobodne i silne rozrastanie. W przypadku gleb słabych, piaszczystych można dodać ziemię kompostową lub odpowiednią ilość torfu w celu zwiększenia zawartości próchnicy w glebie – tym samym dla zwiększenia wilgotności i dostępności składników pokarmowych w glebie. Najbardziej odpowiednia kwasowość gleby dla traw mieści się w przedziale pH 5,5-7,0. W przypadku niższego odczyny pH konieczne jest wapnowanie podnoszące odczyn gleby.

WYRÓWNUJEMY TEREN POD TRAWNIK
Grabiami rozbijamy grudy ziemi. Po wyrównaniu powierzchnia przyszłego trawnika powinna znajdować się na poziomie lub nieco powyżej poziomu graniczących z nią nawierzchni i obrzeży. Teren nie powinien mieć dołków (w nich może się zbierać woda) ani garbów, które mogą utrudnić późniejsze koszenie. Ubijamy powierzchnię. To bardzo ważna czynność. Na niewielkich powierzchniach możemy po prostu kilkakrotnie udeptać teren – miejsce przy miejscu. Na dużych lepiej użyć wału, jeżdżąc nim wzdłuż i wszerz trawnika.

KSZTAŁTUJEMY TEREN POD TRAWNIK
Trawnik może być płaski (warto mu jednak nadać spadek 1-3 proc., który ułatwi powierzchniowy spływ wody) lub jeśli jest duży – lekko pofałdowany (nachylenia nie powinny przekraczać 3 proc).

WYKAŃCZAMY BRZEGI TRAWNIKA
Teraz najwygodniej jest umieścić w ziemi obrzeża trawnikowe.

USUWAMY CHWASTY
Jeśli teren był silnie zachwaszczony, to mimo wcześniejszego odchwaszczania, część roślin została w ziemi. Najlepiej taki teren pozostawić odłogiem na 3-5 tygodni i w tym czasie systematycznie wyrywać wyrastające chwasty. Jeśli nie mamy tyle czasu, to mniej więcej na tydzień przed siewem lub ułożeniem darni trzeba teren opryskać środkiem chwastobójczym.

NAWOZIMY
Tydzień przed zaplanowanym siewem nasion lub ułożeniem darni możemy zasilić glebę nawozem do trawników. Warto użyć niewielkiego, ręcznego siewnika do nawozów. Wierzchnią warstwę gleby mieszamy z nawozami, delikatnie ją zagrabiając, a następnie obficie podlewamy. Kilka dni przed planowanym siewem lub rozłożeniem trawy „z rolki” należy zastosować nawóz wieloskładnikowy zawierający azot, zwiększoną ilość fosforu i potasu. Warto skonsultować się ze specjalistą w kwestii właściwego doboru nawozu do rodzaju gleby oraz metody zakładania trawnika. W przypadku trawników zakładanych metodą siewu ważne jest stosowanie nawozów o odpowiednich dawkach, tzw. nawozów startowych z odpowiednio dobranymi dawkami poszczególnych składników pokarmowych w okresie wschodów nasion i w pierwszej fazie wzrostu traw.

WYSIEWAMY NASIONA
Nasiona wysiewamy ręcznie (1 kg/ 40 m2) stosując siew krzyżowy na całej powierzchni, połowę nasion wysiać wzdłuż, a połowę w poprzek terenu lub przy pomocy siewnika (1 kg/ 50 m2). Po wysiewie nasiona przykrywamy jedno centymetrową warstwą ziemi. W okresie wschodów należy utrzymywać stałą wilgotność podłoża – nasiona zraszamy lekkim strumieniem o drobnych kroplach wody (tak, aby nie spowodować wypłukania nasion).

PIELĘGNACJA
Pierwsze koszenie wykonujemy, kiedy trawa osiągnie wysokość 8-9 cm, skracamy źdźbła do wys. 3-5 cm. Podlewamy regularnie.

Related Articles

Producent nasion traw pastewnych
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe „Centnas” Sp. z o. o. w Krotoszynie powstało w 1992 roku jako spółka pracownicza z przekształcenia Państwowego Przedsiębiorstwa Nasiennego „Centrala Nasienna” w Krotoszynie.
Dane kontaktowe
ul. Klemczaka 11, 63-700 Krotoszyn, Polska
+48 62 725 32 08, +48 62 725 32 09
centnas@centnas.pl
Biuro
Pon-Pt: 7:00-15:00
Centrum ogrodnicze
Pon-Pt: 7:00-18:00, Sobota: 7:00-12:00
Nawigacja
Wysyłki
Oferujemy wysyłki za pośrednictwem Pocztex i EMS
Producent nasion traw specjalistycznych
Copyright © 2023 Centnas Sp. z o.o. sprzedaż nasion | Projekt i wykonanie Sprzedaż nasion poplonowych WGB-Group

dystrybutor mieszanek traw, nasiona traw sklep internetowy, producent mieszanek dla gołębi, producent mieszanek poplonowych, producent mieszanek traw, producent nasion rolniczych, producent nasion traw gazonowych, producent nasion traw pastewnych, producent nasion traw specjalistycznych, sprzedaż nasion poplonowych, sprzedaż nasion rolniczych, sprzedaż nasion traw gazonowych, sprzedaż nasion traw pastewnych, sprzedaż nasion traw paszowych, sprzedaż nasion traw specjalistycznych

Sprzedaż nasion rolniczych